Hoogpolig of laagpolig tapijt

Tapijt met hoge of lage pool - Voordelen nadelen en wat kost dat - Knulst Vloeren, Amsterdam, Utrecht, Nunspeet
knulst.nl - Afbeelding
Design is thinking
made visual
Saul Bass

Wat is hoogpolige en laagpolige vloerbedekking?

Bij het uitzoeken van uw tapijt kunt u kiezen uit een hoge of een lage pool, dus een dik of een dun tapijt. De hoogte van de pool is sfeerbepalend. Daarbij zijn er een aantal voor- en nadelen die het waard zijn om te weten. Een hoge pool geeft veelal een robuste luxueuse uitstraling echter de ruimte waarin het tapijt ligt is even zo belangrijk. In een woonkamer met eethoek of een kantoorruimte is een hoge pool niet of minder praktisch gezien het schuiven of verrijden van stoelen. Bij een gezin met kleine kinderen is hoogpolig juist de moeite waard. Een dik zacht tapijt valt namelijk veel zachter dan een dun tapijt. Bent u slecht ter been? Dan adviseren wij u een lage pool om u voor struikelen te behoeden en zo min mogelijk weerstand te creëeren zodat u met rolator of rolstoel eenvoudig over het tapijt kunt bewegen. Als laatste is het reinigen van een laagpolig tapijt eenvoudiger dan een hoge pool. Kortom allerlei overwegingen alvorens over te gaan tot een aankoop. Onze adviseurs zetten graag samen met u de voor- en nadelen op een rij zodat u zeker bent van een passend tapijt voor uw persoonlijke leefsituatie.

Hoogpolig tapijt of karpet - Bekijk het assortiment Vloerbedekking bij Knulst Vloeren in Amsterdam, Utrecht, Nunspeet.jpg

Hoogpolig tapijt

Kenmerken: Hoogpolig tapijt, vaak ook bekend als shaggy tapijt, heeft langere vezels die een luxueuze, zachte uitstraling en gevoel geven. De poolhoogte varieert, maar is meestal hoger dan een halve centimeter.

Voordelen hoogpolig tapijt

 • Comfort en warmte: Het dikke, pluizige oppervlak van hoogpolig tapijt zorgt voor een zacht en warm gevoel onder de voeten, ideaal voor slaapkamers en woonkamers.
 • Esthetiek: Hoogpolig tapijt heeft een rijke, weelderige uitstraling die een gevoel van luxe en comfort aan elke ruimte toevoegt.
 • Geluidsdemping: Door de lange vezels absorbeert hoogpolig tapijt geluiden beter dan laagpolig tapijt, waardoor het bijdraagt aan een rustigere omgeving.

Nadelen hoogpolig tapijt

 • Onderhoud: Hoogpolig tapijt is gevoeliger voor vuil en moeilijker te reinigen. Stof en kruimels kunnen diep in de vezels terechtkomen, waardoor regelmatig en grondig stofzuigen noodzakelijk is.
 • Slijtage: In gebieden met veel verkeer kan hoogpolig tapijt sneller platgedrukt worden en zijn pluizigheid verliezen.
 • Allergenen: Het lange, dichte vezeloppervlak kan meer stof en allergenen vasthouden, wat minder ideaal is voor mensen met allergieën.

Laagpolig karpet of vloerbedekking tapijt bij Knulst Vloeren in Amsterdam, Utrecht en Nunspeet.jpg

Laagpolig tapijt

Kenmerken: Laagpolig tapijt heeft korte, strakke vezels die dichter tegen elkaar aanliggen. De poolhoogte is meestal minder dan een halve centimeter.

Voordelen laagpolig tapijt

 • Gemakkelijk onderhoud: Dankzij de korte vezels is laagpolig tapijt eenvoudiger schoon te maken. Stofzuigen gaat sneller en grondiger, en vlekken zijn makkelijker te verwijderen.
 • Duurzaamheid: Laagpolig tapijt is beter bestand tegen slijtage en is een uitstekende keuze voor druk belopen gebieden zoals gangen, trappen en commerciële ruimtes.
 • Allergievriendelijk: Het vangt minder stof en allergenen, waardoor het een betere optie is voor mensen met allergieën.

Nadelen laagpolig tapijt

 • Comfort: Hoewel laagpolig tapijt stevig en ondersteunend is, biedt het niet hetzelfde zachte en warme gevoel als hoogpolig tapijt.
 • Esthetiek: Het heeft een meer praktische, minder luxe uitstraling. Dit kan minder aantrekkelijk zijn voor ruimtes waar comfort en esthetiek een prioriteit zijn.
 • Geluidsdemping: Laagpolig tapijt dempt geluiden minder effectief dan hoogpolig tapijt, wat minder wenselijk kan zijn in ruimtes waar geluidsisolatie belangrijk is.

Welke tapijtsoort kiezen?

De keuze tussen hoogpolig en laagpolig tapijt hangt af van uw specifieke behoeften en voorkeuren. Hoogpolig tapijt biedt ongeëvenaard comfort en een luxe uitstraling, maar vereist meer onderhoud en is minder geschikt voor druk belopen gebieden. Laagpolig tapijt is duurzaam, onderhoudsvriendelijk en ideaal voor intensief gebruikte ruimtes, maar biedt minder comfort en esthetische aantrekkingskracht.

Door de voor- en nadelen van beide opties zorgvuldig te overwegen, kunt u het type tapijt kiezen dat het beste past bij uw levensstijl, esthetische voorkeuren en functionele eisen. Of u nu kiest voor de weelderige zachtheid van hoogpolig tapijt of de praktische duurzaamheid van laagpolig tapijt, beide kunnen een waardevolle aanvulling zijn op uw interieur. Benieuwd naar het assortiment van Knulst? Van harte welkom voor een vrijblijvend adviesgesprek in één van onze showrooms.

Heeft u vragen?

I don't do fashion.
I am fashion
Coco Chanel