Elektrische vloerverwarming: voordelen, nadelen en meer handige informatie

Elektrische vloerverwarming, voordelen, nadelen en meer handige informatie - Ontdek alle informatie en prijzen van elektrische vloerverwarming
knulst.nl - Afbeelding
Style is a simple way of saying complicated things
Jean Cocteau

Alle informatie over elektrische vloerverwarming

Bij een elektrische vloerverwarming wordt de vloer niet verwarmd door warm water maar door elektriciteit. Dit kan doormiddel van elektrische verwarmingsmatten, verwarmingsfolie of door elektrische verwarmingskabels. Deze twee verschillende manieren worden aangesloten op het elektriciteitsnet en zullen dan warm worden. Deze verwarmingselementen worden onder de vloer geplaatst en hierdoor zal de straling van deze warmtebronnen ervoor zorgen dat de vloer opwarmt.

Bij de verwarmingsmatten worden er kant-en-klare matten geplaatst die verwarmingskabels bevatten. Deze matten zijn een paar millimeter dik en worden boven op de dekvloer geplaatst. Het voordeel hiervan is dat het niet nodig is om de vloer uit te frezen. De verwarmingsmatten zijn vooral geschikt voor ruimtes die wat kleiner zijn en niet altijd verwarmd hoeven te worden.

De elektrische verwarmingsfolie zijn dunne folie van kunststof waarin koperen verwarmingsbanen zitten. Deze folie is erg dun en is maar 0,3 mm dik. Deze vloerverwarming wordt vooral gebruikt onder houten, parketvloeren of laminaat vloeren. Ook het verwarmingsfolie is vooral geschikt voor kleine ruimtes en dat is omdat het vloerverwarmingsfolie anders qua energieverbruik niet rendabel genoeg is in vergelijking met bijvoorbeeld droogbouw vloerverwarming.

De verwarmingskabels zijn losse kabels die geplaatst worden in de dekvloer. Hiervoor worden er sleuven gefreesd in de dekvloer waardoor de elektrische verwarmingskabels in een lussenpatroon gelegd worden. Dit systeem is van de drie het meest voordelig. Zowel in aanschaf als in energieverbruik. Het nadeel aan dit systeem is dat die traag opwarmt en er gefreesd moet worden in de dekvloer.

De verschillen tussen een elektrische vloerverwarming en een warm water vloerverwarming

Het grootste verschil is natuurlijk dat de ene vloerverwarming op water werkt en andere op elektriciteit. Maar wat is nou precies het verschil in de gebruikskosten, de installatiekosten, de installatietijd en de ruimte waarvoor de vloerverwarmingen het meest geschikt zijn.

  • Gebruikskosten: De gebruikskosten bij een elektrische vloerverwarming liggen hoger dan die bij een vloerverwarming op warm water. Dit komt omdat er relatief veel elektriciteit nodig is om een elektrisch vloerverwarmingssysteem draaiend te houden. Daarom wordt de elektrische vloerverwarming vaak als bijverwarming of in kleine ruimtes gebruikt.
  • Installatiekosten: De installatiekosten zijn bij een elektrische vloerverwarming een stuk lager dan dan de kosten van een droogbouw vloerverwarmingssysteem. Dit komt vooral omdat op het moment dat er een droogbouw vloerverwarming in een bestaande vloer geplaatst moet worden, er altijd in de dekvloer gefreest moet worden om dit systeem te kunnen plaatsen. Dat is een arbeidsintensieve klus.
  • Installatietijd: Ook ligt de installatietijd bij een elektrische vloerverwarming veel lager dan dat deze ligt bij een vloerverwarming met warm water. Dit komt omdat bij het installeren van droogbouw vloerverwarming er vaak meer werkzaamheden nodig zijn. Zoals het plaatsen en inregelen van de verdeler en het frezen in de dekvloer etc.
  • Voor welke ruimte geschikt: Over het algemeen is de warm water (droogbouw) vloerverwarming beter geschikt voor de grote ruimtes die constant op tempratuur moeten blijven. Dit omdat het opwarmen van droogbouw vloerverwarming een tijd duurt, maar als deze eenmaal op temperatuur is een uitstekend rendement geeft. De elektrische vloerverwarming wordt vaker gebruikt in de kleinere ruimtes of in ruimtes die niet constant verwarmd hoeven te worden. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een toilet of een badkamer. Dit komt omdat het elektrische vloerverwarming systeem hogere kosten heeft in gebruik maar sneller opwarmt.
Everything
you can imagine
is real
Pablo Picasso

De voordelen van een elektrische vloerverwarming

Een elektrisch vloerverwarmingssysteem heeft meerdere voordelen. Het eerste voordeel dat een elektrische vloerverwarming heeft is dat deze eenvoudig te leggen is. Dit komt omdat er geen waterleidingen of freeswerk aan te pas komen. Daarbij hoeft elektrische vloerverwarming niet aangesloten te worden op de centrale verwarming.

Ook heeft elektrische vloerverwarming een lage opbouwhoogte. Dit houdt in dat de vloer weinig omhoog komt bij het plaatsen van het verwarmingssysteem. Dit is een voordeel vooral bij al bestaande huizen die gerenoveerd worden. Dit verkleint namelijk de kans dat er hoogte verschillen gaan plaatsvinden in de woning en dat bijvoorbeeld de deuren ingekort moeten worden.

Het derde voordeel van elektrische vloerverwarming is dat deze goedkoper is in zowel aanschaf als in installatie. Het installeren van de elektrische verwarming is goedkoper omdat er geen sleuven gefreest hoeven worden. Daarbij is elektrische vloerverwarming ook gemakkelijk zelf te installeren. Dat is bij droogbouw vloerverwarming zeker niet het geval. 

Verder heeft een elektrische vloerverwarming een korte opwarmtijd, daardoor ervaart u vrijwel direct een aangename temperatuur. Bij een vloerverwarming op warm water is dit niet het geval, hierbij duurt het enkele uren voordat u de warmte daadwerkelijk ervaart.

Als laatste is de elektrische vloerverwarming ook nog eens een duurzame optie, zeker wanneer u deze gebruikt met duurzame (bijvoorbeeld met zonnepanelen opgewekte) energie.

De nadelen van een elektrische vloerverwarming

Het eerste nadeel bij een elektrische vloerverwarmingssysteem is dat het niet de optie heeft om te koelen dus uitsluitend kan verwarmen. Een op water gebaseert vloerverwarmingssysteem kan ook werken als verkoeling op de warme dagen.

Het tweede nadeel bij een elektrische vloerverwarming is dat het zorgt voor een aanzienlijk hoger energieverbruik. Elektriciteit is weliswaar goedkoper dan gas, maar er is veel meer elektriciteit nodig om de hele dag de elektrische vloerverwarming te laten werken. 

Het laatste nadeel is dat een elektrische vloerverwarming minder zinvol is in grote ruimtes. Het is vooral ideaal bij de kleinere ruimtes zoals een badkamer, toilet of een werkplek. In dergelijke ruimtes komt het voordeel van kort en snel opwarmen het meest tot zijn recht.

Een vloerverwarming van Knulst

Bent u nog aan het twijfelen over vloerverwarming of heeft u nog meer vragen? Schroom dan niet om contact op te nemen met één van onze adviseurs. Dit kan u doen door te bellen naar: 0341-252787 of een email te sturen naar: info@knulst.nl.

Ook nodigen wij u graag uit in één van onze showrooms waar onze adviseurs voor u klaar staan om alles te vertellen over elektrische vloerverwarming. En een persoonlijk advies te geven welke vloerverwarming het beste past in uw woning.

Heeft u vragen?

Everything
you can imagine
is real
Pablo Picasso